Carelton U-Arise Polishable Floor Topping Project

This unique repurposed building continued its innovative theme with the flooring choice. Designed by Montgomery Sisam Architects the plan was to take a portion of the existing building on site and transform it into a modern show piece with additional floors and space for students and tenants alike.

From the flooring perspective this project presented unique challenges.  It had some pre-existing epoxy floor finishes from its previous life.  It had a concrete roof that now needed to be transformed into a useable interior floor and it had structural floor slab additions. The design choice was to opt for a deferred style engineered polishable topping.  Ardex PCT. This would provide a band new look for the interior floors, mixing well with the buildings design and masking the previous life of the slabs.

BNE Contractors teamed up with McDonald Bros. Contracting and Ardex to pull off this amazing transformation.

55,000sf of floors to top and polish, but before the final finish a great deal of preparation was needed. All areas were diamond ground and shot-blasted.  A number of floors required prefilling with the Ardex topping to deal with damage, remove re-existing slopes or to bury steel structural elements that needed to be placed in some areas.

After the preparation the floors were primed with Ardex EP 2000 epoxy primer and broadcasted with silica sand. Because of the size of each floor level the final topping pour was broken into sections by way of temporary foam bulkheads.  Using a Graco pump each section was poured to roughly ½” gage raked out and smoothed.

Once set the floors were polished using the Ardex densifier and floor finish system to a medium lustre shine.

The end results are nothing short of spectacular especially considering where these floor slabs started.  The floors provide a design element that compliments the building, the low maintenance and longevity of polished concrete as well as the flexibility to deal with complex site conditions.

Past Featured Projects


Harley Davidson, Cambridge

When Brian Duncan and his sons Mike and Jeff set out to build their dream Harley Davidson dealership in Cambridge, they had a vision.  They wanted a unique local industrial look and feel.   Utilizing construction materials that resembled the Harley brand of being sustainable, tough, durable with raw performance they chose natural finishes.   This vintage yet modern look retail store features: a brick focal wall with a mural of the historic Blackbridge in Hespeler.  Black and white photos of vintage Harley Davidson motorcycles, exposed steel deck ceilings, barn board accents and highly polished concrete floors are some of the impressive accents.

Brian says he chose polished concrete floors “because they fit the industrial look and were different than the other 2 Harley dealerships in London and Kitchener”.

BNE Contractors took the time to work with Brian and his interior design team.  We consulted on various finish options and prepared colour samples in our shop that they could see and touch to be certain that they would work with the overall colour scheme they were after.

The process involved grinding to expose the salt and pepper aggregate, the floors were then coloured during the polishing process using a concrete dye.  Once the colour set the floors were polished to 1500 grit, high gloss finish.   An impregnator was applied to the concrete to make the colour pop, protect the colour and provide enhanced stain protection against spills.  Finally saw cuts were filled with colour matched polyuria semi rigid filler to  create a uniform colour throughout the floor.  The end result is a very impressive highly reflective floor that accentuates the Harley brand.

“ We love the floor….they guys were great….and did a great job”, Jeff Duncan.

St. Joeseph’s Church, Guelph

Opened in 1964, the church committee approached BNE Contractors to solve a persistent moisture issue present in the basement auditorium space.  The existing floor was vinyl flooring which was leaching water and bubbling up as a result of the moisture vapour drive issue in the concrete slab.

BNE Contractors performed an onsite analysis and presented all of the options available including the benefits and disadvantage of each option.  The recommendation for a long term and cost effective solution that would give them years of hassle free maintenance was Polished Concrete!

BNE’s expert installation team performed the removal of the previous floor and transformed the problematic eyesore into a functional and aesthetically pleasing surface.  The transformation was truly divine!


Food Processing Company Located in Ontario

A food processing company located in Ontario that makes frozen entrees was not happy with previous floor coatings. They were looking for a solution that would last, be safe and perform.

The existing floor was bare concrete that was poured a couple of years ago and required a seamless flooring system to meet CFIA standards, provide safety for employees when wet and withstand fluctuations in temperature.

BNE provided a polyurethane flooring system complete with cove base and wrap over curb detail on walls. The complete system was a polyurethane base broadcast with a silica sand and top coated to lock in slip resistant texture.

The customer was very pleased with the expertise presented, the installation crew and the final finish floor.

 

 


Hamilton Museum of Steam Technology

The City of Hamilton approached BNE Contractors to review the floor at the 150-year-old Waterworks.  The Museum of Steam and Technology is a National Historic Site, the oldest Civil and Power Engineering Landmark.

The existing floor had a number of layers of old worn out epoxy and had been repurposed several times.

The client was looking for a floor solution that would provide longevity, low maintenance and durability for moving displays and exhibits.  As well they required a floor that would complement the building and be a backdrop for the artifacts.

BNE provided an Ameriploish polishing system complete with mid level shine and a stain repelling impregnator.

The results were remarkable!

 

 


Royal Botanical Gardens

Burlington, Ontario
Completed September 2015

This Project is a part of a vast renovation to the Royal Botanical Gardens’ Rock Garden. This project includes the design and completion of this brand new world-class facility which BNE Contractors is proud to have had the opportunity to complete the concrete flooring finish.

BNE worked closely with the General Contractor, Ira McDonald Construction to finish the unique concrete floor in this unique facility.  They had  6,400 square feet of space that needed a world class Polish to a beautiful shine including finishing all joints.   Our Crew came in on time and on budget. The Process applied to complete this outstanding floor was as follows:

  • Grind to prepare Substrate
  • Fill all joints
  • Apply densifier 
  • Polish to level 3 Sheen